Ga naar de inhoud

Waarom zijn de kleuren op scherm en print anders?

Klaar voor wat lessen over kleurbeheer? Daar gaan we!

Eerst en vooral is het onmogelijk om een exacte match te krijgen van een RGB-kleurruimte op elk type papier. Zelfs niet met sRGB, een bewust voor dat doel ontworpen RGB-kleurruimte met een kort bereik. Er is geen papier, geen inkjet of zelfs zilverhalogenide fotopapier, dat u een witpunt kan geven dat zo helder is als uw monitor (een RGB-apparaat). Dit heeft niet alleen gevolgen voor wit, maar voor al uw helderste kleuren.

Abstract

Printers zijn het grootste obstakel voor kleur. Bijna alle consumentenprinters worden RGB-printers genoemd. Niet omdat ze een volledige RGB-kleurruimte kunnen reproduceren, maar omdat ze zijn ontworpen om het beste te werken met RGB-afbeeldingen in plaats van CMYK. In de basis zijn het echter nog steeds CMYK-apparaten, omdat dat de inkten zijn die ze gebruiken. Meer als uw printer een 6 of 8 kleuren inkjet is. Gewoonlijk wordt een rijker rood en blauw toegevoegd om RGB-kleuren te helpen reproduceren die normaal gesproken ver buiten het bereik van alleen CMYK vallen. Printers worden echter beperkt door de pigmenten of kleurstoffen die ze gebruiken. Wanneer u iets afdrukt, moet het apparaat (bijvoorbeeld) de specifieke tint cyaan gebruiken die het in zijn systeem heeft. Het kan niet worden verschoven naar een andere tint of verzadiging van cyaan. Het zit vast aan die tint en alle andere kleuren die het kan produceren door minder van die kleur te gebruiken of in combinatie met de andere. Het gamma en het kleurbereik zijn altijd beperkt tot de vaste kleuren waarmee het moet werken. Je kunt niet zomaar de verzadiging verhogen om wild levendige rode tinten te krijgen, zoals je kunt op je monitor.


Papier maakt ook een groot verschil. Een glanzend papier produceert veel rijkere en helderdere kleuren dan een mat papier. Dat is gewoon hoe het is, van professionele printers naar beneden. Het type papier dat wordt gebruikt, heeft evenveel, zo niet meer, invloed op uw kleurbereik dan de gebruikte inkten. Ongecoat papier maakt kleuren nog vlakker en verder weg van uw scherm.


Ik weet dat dit een beetje te verteren is, maar kleur is veel gemakkelijker te controleren op de Mac dan in Windows. ColorSync bestaat al veel langer dan het Kodak-systeem dat Windows gebruikt. Het komt eigenlijk neer op slechts twee dingen.

1) Een goed gekalibreerde monitor.

2) Kies tijdens het afdrukken het juiste printerprofiel voor het papier dat u gebruikt.

Ontvang 5% welkomstkorting

Abonneer op onze nieuwsbrief

Met tips voor iedereen die foto’s of grafisch werk wilt afdrukken!