Ga naar de inhoud

Illustrator @J.M.Mathieu

het Kunstenaarscollectief Returnity dat in hun 4kantgallerij te St-Andries een tentoonstelling organiseert, toont werken van J.M.Mathieu, illustrator en grafisch ontwerper. 

Meer informatie van 4kantgallerij kun je volgen op hun facebook.

@J.M.Mathieu aan het woord…

Mijn werk is uit de reeks die ik genoemd heb “(I trust that) Love is Enough”. De reeks bestaat uit een klein vijfhonderdtal ‘vectorschilderijen’ dat vorig jaar tijdens de zomermaanden is ontstaan toen ik iedere dag acht uur mediteerde, en daarna ‘schilderde’. Ik woonde in een piepklein slaapkamertje in het huis van een vriend die aan het verbouwen was. Het stof waaide onder de deur door, en ik had dus zeker geen plaats (of geld) om in het echt te schilderen.

Dus verwijs ik met de titel van de reeks enerzijds naar mijn hoop dat de noodzaak die ik voelde om te schilderen genoeg zou zijn om dit klinische medium tot leven te wekken.
In dit verband zou je de papiersoort kunnen vermelden, als dat de opzet is van je artikel, namelijk: voor de reproductie van de vectoren werd gekozen voor glad en glanzend papier, ten eerste natuurlijk omdat dat de kleuren frisser weergaf dan die eerste druk (waarvoor ik thans ook al voor erg glad papier koos), maar ook om aan het werk zo weinig mogelijk materialiteit mee te geven, d.i. om er geen leven aan toe te voegen d.m.v. textuur, etc. Als het werk toch een ziel zou hebben, dan wel door mijn toewijding, liefde, twijfelloosheid.

Anderzijds verwijs ik met de titel naar mijn vertrouwen dat liefde genoeg is om mezelf te transformeren. Daarom kun je sommige werken therapeutisch noemen, d.i. het maken ervan was louterend; andere zijn meditatief, d.i. ze overstegen mijn ego en dus mijn ambitie en mijn oordeel, om in plaats daarvan ambitieloos en oordeelloos te zijn gecreëerd door de natuur of het leven zelf. Een passende quote van Jack Kornfield: “We learn to trust that what needs to open within us will do so, in just the right fashion. In fact, our body, heart, and spirit know how to give birth, to open naturally, like the petals of a flower. We need not tear at the petals nor force the flower. We must simply stay planted and present.”

Ontvang 5% welkomstkorting

Abonneer op onze nieuwsbrief

Met tips voor iedereen die foto’s of grafisch werk wilt afdrukken!